Fındık Yağının Faydaları Nelerdir?

Fındık Yağının Faydaları Nelerdir?

Ülkemizin yurt dışına en çok ihraç ettiği tarım ürünleri arasında fındık, faydaları nedeniyle dünyanın dört bir yanında gıdadan kozmetiğe, unlu mamüllerinden bitkisel sağlık ürünlerine uzanan geniş bir yelpazede hem hammadde hem de yardımcı madde olarak kullanılmaktadır. Fındığın kendisi ne kadar faydalı ise yağı da bir o kadar faydalı ve değerlidir.

 

Yüksek miktarda oleik asit içeren fındık, yağ olarak tüketildiğinde kolesterol seviyesinin normal düzeyde kalmasına yardım eder. Özellikle kolesterol sorunu yaşayanların hayvansal yağlar yerine fındık yağını tercih etmelerinin nedeni hafif olmasıdır. Bu nedenle sağlığına dikkat edenler fındık yağının faydalarını bildikleri için mutfaklarında mutlaka fındık yağına yer vermektedirler.

 

Fındık yağı E vitamini deposu olması nedeniyle cildin üst katmanını yumuşatır, nem dengesini sağlar ve tüm mevsimlerin olumsuz etkilerinden cildi korur. Sıkılaştırıcı etkisi ile ciltteki kırışıklıkların giderilmesine yardım ederken düzenli kullanımda yeni kırışıklıkların oluşmasını önlediği bilinmektedir. İçerdiği kolajen sayesinde cildin yaşlanma belirtilerini azaltır, elastikiyetini korumasını sağlar.

 

Özellikle yaz mevsiminde güneşin olumsuz etkilerine karşı cildi yatıştıran fındık yağının yaraların ve yara izlerinin üzerinde de iyileşmeye olumlu katkısı bulunmaktadır. Fındık yağı, düzenli ve doğru miktarda kullanıldığında cilt bariyerinin korunması ve daha sağlıklı bir görünüme sahip olması için mucizevi krem niteliği taşımaktadır.

 

Cilt masajlarında tercih edilen doğal yağlar arasında fındık yağı da bulunmaktadır. Kaygan yapısı ile masajı kolaylaştırırken cildi beslemesi sayesinde uzun süreli nemlenmiş cilde sahip olunmasını sağlamaktadır. Cildi esnetmesi ile de masajın etkisini daha çok artırarak daha genç ve pürüzsüz bir cilde sahip olmayı sağlayacaktır.

 

Saçların güçlenmesini sağlayan fındık yağı, birçok saç bakımı ürünlerinin formülünde yer almaktadır. Evde saç bakımı için de fındık yağı direkt olarak saç tellerine uygulanabilmekte, saçların daha sağlıklı ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olmaktadır. Banyo esnasında saç diplerine uygulanan fındık yağı masajı saç derisinin daha sağlıklı olmasına ve saçın nem dengesinin korunmasına yardımcı olmaktadır.

 

Kuru saçlar için de fındık yağının faydası bulunmaktadır. Cilt için nemlendirici özelliği saçlar için de faydalıdır. Aynı zamanda saç uçlarındaki kırık ve çatallanmış görünümün yerine daha canlı ve parlak bir görünüm sunmaktadır. Saçlarına bakım yaparken saç renginin bozulmasını istemeyenler için de fındık yağının saç rengini koruma faydasını hatırlatmak isteriz.

Fındık Yağı Nerelerde Kullanılır?

Fındık yağı, özellikle fırın ürünleri, pastalar, yemek sosları, cilt bakım ürünleri, bitkisel sağlık ürünlerinde kullanılan doğal ve bitkisel bir yağ çeşididir. Son zamanlarda evde bile fındığın un haline getirilip bekletildikten sonra çıkan yağı birçok alanda değerlendirilmektedir.

 

Bitkisel yağların az miktarda yiyecek ve içeceklere katıldığında metabolizmayı hızlandırması halk arasında bilinen bir gerçektir. Tatlı aroması ve hafif yapısı ile fındık yağı, kahve gibi sıcak içeceklere katılıp karıştırıldığında hem güzel bir tat vermekte hem de metabolizmayı rahatlattığı için kabızlık sorunu yaşayanlar tarafından tercih edilmektedir.

 

Fındık yağı yüksek yanma derecesine sahip olduğu için kızartma türlerinde kolaylıkla tercih edilebilir. Fındık yağı ile yapılan kızartılmış yiyecekler kolesterolü dengede tutmak açısından daha faydalıdır. Bu nedenle zeytinyağı yerine daha kolay kızaran bitkisel yağ olarak tercih edilebilmektedir. Sıcak yemek yapımında da tercih edilmesinin yanı sıra aromatik tadı sayesinde salatalar için de vazgeçilmez bir sos olarak sofralarda yeri bulunmaktadır.

 

Kavrulmuş fındık yağı tadından dolayı daha çok turunçgiller ve kırmızı meyveler ile hazırlanan meyve salatalarında, çikolata içeren pastalarda tercih edilmektedir. Kurabiyeler, kekler ve birçok fırın ürününde fındık yağının hem hafif formundan hem de lezzetinden yararlanılmaktadır.

Fındık Yağı Nasıl Kullanılır?

Fındık yağı sıcak veya soğuk kullanılabilmektedir. Kızartmalarda ve tüm yemeklerde zeytinyağı yerine tercih edilebilmektedir. Fındık yağının diğer bitkisel yağlar ve hayvansal yağlar yerine tercih edilmesinin nedenleri hafif ve aromaya sahip olmasıdır. Bu nedenle fındık yağı yemeklerde direkt olarak kullanılabilmektedir.

 

Cilt bakımında fındık yağı ten üzerine doğrudan uygulanarak kullanıldığı gibi cilt bakım kremleri ile az miktarda karıştırılarak da kullanılmaktadır. E vitamini içermesi sayesinde özellikle duş sonrasında cilde sürülen fındık yağı yoğun nemlendirici bakım sağlamaktadır.

 

Saç kırıklarının giderilmesi ve saçın beslenmesi için fındık yağı kullanılabilir. Saç diplerine masaj yapılarak sürülen ve bekletilen fındık yağı birkaç dakika sonra şampuanla yıkanarak kullanılırsa saç köklerinin güçlenmesine yardımcı olur.

 

Saç kırıkları için fındık yağı sürülüp bekletilebilir. Saç tellerinde bekletilen fındık yağı aynı zamanda saç renginin korunmasına yardım eder. Kuru saçların nemlenmesini sağlar.

 

Güneşin zararlı etkilerinin giderilmesi, sivilce ve aknelerin iyileştirilmesi için fındık yağı ile masaj yapılabilir. Fındık yağını teninize uygulamadan önce dermatologlardan veya doktorunuzdan görüş almanız tavsiye edilmektedir.

Fındık Yağı Nasıl Çıkarılır?

Fındık yağı, yeni hasat edilmiş taze ve kaliteli fındıklardan çıkarılır. Hasat sonrasında fındığın belirli süre uygun koşullarda kuruması ve presleme işlemine girmeden önce kavrulması ile belirli bir ısıyla soğuk sıkım yöntemiyle çıkarılması gerekmektedir.

 

Fındık yağının çıkarılma yöntemi geleneksel soğuk sıkım yöntemidir ve fındığın yağını bırakmasını sağlayarak yapılmaktadır. Evde fındık yağı çıkarmak isteyenlerin ise soğuk pres makinesinin olması gerekse de az miktarda fındık yağı çıkarmak için blender ile fındık yağı çıkarma yöntemi de kullanılabilir. Blender ile fındık yağı çıkarıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken nokta yağ ile posanın ayrıştırılması ve saklama koşullarının sağlanabilmesidir. Fındık yağının nasıl yapılacağını detayları ile birlikte inceleyelim.

Fındık Yağı Nasıl Yapılır?

Fındık yağı yapımında hammadde olarak kullanılan fındığın mutlaka taze olması gerekmektedir. Taze ve olgunlaşmış fındık hem daha çok yağ barındıracak hem de uygun koşullarda yağını daha kolay bırakacaktır.

 

Fındık yağı soğuk press yöntemi ile elde edilmektedir. Soğuk press, yağını elde etmek istediğiniz ürünün kendi koşullarında kurutulması ve sonrasında baskılanarak yağının çıkarılması yöntemidir.

 

Fındık yağını press makinesi veya blender ile elde edebilirsiniz. Eğer press makineniz var ise fındığın uygun ısıda ısıtılıp yağını bırakmasını sağlayacaktır. Press makineniz yok ise hemen her mutfakta bulunan blenderları fındık yağı yapımında kullanabilirsiniz.

 

Blender ile fındık yağı yapımında fındığın kaliteli, kabukları çıkarılmış, üzerindeki ince tabaka kabuğu soyulmuş, kurutulmuş ve kavrulmuş olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer bu aşamaları evde yapmak istemezseniz doğrudan kavrulmuş fındık tercih edebilirsiniz. Fındık seçimi için tüm Fındık Dalı ürünlerimizi buradan inceleyebilir ve hemen sipariş verebilirsiniz.

 

Fındıkların yağını blenderda daha kolay bırakabilmesi için ısıtılmış olması gerekmektedir. Bu nedenle kavrulmuş fındık kullanıyor olsanız dahi bir miktar ısıtmanız gerekmektedir. Isınan fındıkları soğumadan blenderdan geçirmelisiniz. Fındık öğütme işlemi 1 dakika öğütülmesi ve birkaç dakika dinlendirilmesi şeklinde 15 dakika boyunca devam etmelidir. Fındık sıvılaşmaya başladığında yağ çıkarma işlemi tamamlanmış demektir.

Yağı çıkan fındıkları ve yağı bir tülbent, ince delikli süzgeç gibi süzülmesini sağlayacak şekilde ayırmalısınız. Hazır olan yağınızı kavanozda ağzı kapalı şekilde ve  oda sıcaklığında saklayarak 6 ay içinde tüketebilirsiniz. Fındıktan arta kalan tortuları ise yemeklerinizde, pastalarınızda veya tüm öğünlerinizde fındık ezmesi olarak kullanabilirsiniz.

Bloga dön