Fındık Nasıl Kavrulur?

Fındık Nasıl Kavrulur?

Ülkemizin topraklarının bize verdiği en önemli zenginliklerimizden fındık, sofralarımızın da mutfağımızın da vazgeçilmezi.

 

Özellikle sonbaharın gelmesi ile kabuklu taze fındıklar tezgahlarda yerini alıyor. Fındık tüketiminde ise en çok tercih edilen çeşit kabuksuz kavrulmuş iç fındık… Evde kendi yöntemlerimizle fındığı nasıl kavurabiliriz, fındık kabuklarından nasıl ayrılır birlikte inceleyelim.

Kabuklu Fındık Nasıl Kavrulur?

Kabuklu fındıklar birçok yöntemle evde kavrulabilmektedir. Fındıkları kabuk ile kavurmanın en önemli nedeni, kabuklarının kavrulurken hoş kokusunu fındığa bırakmasıdır.

 

Kabuklu fındıkları kavurmak için önce bir örtü veya kağıt üzerine fındıkları alın. Kabuklarını birkaç darbe ile çatlatın. Kabuklarından ayrılan fındıklar olursa farkli bir yere ayrıştırmadan yine kabuklu fındıkların arasında bırakabilirsiniz.

 

Kabuklu fındıkları fırın tepsisine üstüste gelmeyecek şekilde yerleştirin. Bu aşamada içi boş veya çürümüş çıkan fındıkları tepsi dışında bırakmalısınız ki kavrulurken acı tatları diğer fındıklara da geçmesin. 180 derece sıcaklıkta yaklaşık 25 dakika olacak şekilde kabuklu fındıklarınızı pişirin. Alt üst karıştırma yaparak fındıkların daha iyi kavrulmasını sağlayabilirsiniz.

 

Kavrulan kabuklu fındıkları oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan fındıkları kilitli ve vakumlu torbalara doldurarak uzun süre muhafaza edebillirsiniz.

Tavada Fındık Nasıl Kavrulur?

Tavada fındık kavurmak için derin ve yapışmaz bir tava tercih etmeniz gerekmektedir. Kabuklu fındıkları kavuracaksanız önce kabuklarından ayırmalısınız. Tavanızı fındık kavurmaya başlamadan önce bir miktar ısıtmalısınız. Kavuracağınız fındıkları derin bir tavanın içine koyun ve kısık ateşte bekletmeye başlayın. Isınan fındıklarınızı tahta bir kaçık yardımı ile çevirerek tüm yüzeylerinin kavrulmasını sağlayın.

 

Fındığın içeriğinde %80 yağ bulunduğu için tavada kavurmadan önce herhangi bir yağlama işlemine ihtiyacınız bulunmamaktadır. Fakat ne kadar yağ barındırsa da yüksek ısıda fındık da yanmaktadır. Bu nedenle tavada fındık kavururken mutlaka kısık ateşte pişirmelisiniz.

 

Kavurma işlemi yaklaşık 5 dakika boyunca sürekli alt üst ederek yapılmalıdır. Alt üst edilmeyen fındıkların yanma ihtimali yüksektir ve yanan fındık siyah bir görüntü alacaktır. Aynı zamanda yanan fındıkların besin değerleri bozulmakta, tadı da acımsı bir hal almaktadır; tüketilmemesi önerilmektedir.

 

Kavrulan fındıkları oda sıcaklığında soğuması için farklı bir kaba alarak 3-4 dakika boyunca bekletin. Dilerseniz üzerinde kahverengi hale gelen kabukları avucunuzda birbirine sürterek soyabilirsiniz.

Fındık Kabuğu Nasıl Soyulur?

Kabuklu fındıkların soyulması için birkaç darbe ile vurarak kabuklarını çatlatıp fındıkları içinden çıkarabilirsiniz. Özellikle fındık kırmak için üretilen mutfak gereçlerini kullanmanız büyük kolaylık sağlayacaktır. Fındıkları kabuklarından ayırırken yapılan en büyük yanlışlardan biri de diş ile kırmaktır ki fındık kabuğu sert yapısı nedeniyle dişlere zarar vermektedir.

 

Kabuklarından ayırdığınız fındıkları tavada veya fırında kavurarak ince kabuğundan da ayırabilirsiniz. Sert kabuğu soyulmuş fındıklar fırında 15 dakikada tavada ise 5-10 dakika arasında kavrularak dış kabuklarının kahverengi hal alması sağlanmalıdır. Kavrulan dış kabukları, fındıkları 5 dakika soğuduktan sonra avucunuzda birbirine sürterek soyabilirsiniz.

 

Kabuğu soyulmuş ve kavrulmuş fındıkları vakumlu poşetlerde birkaç ay muhafaza edebilirsiniz.

Tuzlu Fındık Nasıl Yapılır?

Kuruyemişler arasında sıklıkla tüketilen tuzlu fındığı evde de yapmanız mümkündür. Tuzlu fındık, kalorisinden ve yüksek oranda tuz içermesinden dolayı çiğ fındığa oranla fazla tüketilmesi önerilmez.

 

Tuzlu fındık yapımında ihtiyacınız olan malzemeler; yarım kilo çiğ fındık için 1 çorba kaşığı tuz ve 1 çay bardağı sudur. Eğer kabuklu tuzlu fındık yapmak istiyorsanız, fındığın kabuklarını işleme başlamadan önce çıtlatmanız gerekmektedir.

 

Fındıkları bir fırın tepsisine yerleştirin ve tüm fındıklara değercek şekilde su ile iyice ıslatın. Ardından tüm fındıkların üzerine gelecek şekilde tuz serpin ve harmanlayın. Fırınınızı önceden 175 derecede ısıtın ve kavrulma süresi boyunca fındıkları 5 dakikada bir karıştırmaya özen gösterin. Rengi değişmeye başladığında kavrulmuş tuzlu fındıklarınız hazır olacaktır. Bu işlemi uzun tutmamaya çalışın çünkü fındıklar fazla kavrulduklarında acı bir tada neden olacaklardır.

 

Göz atabilirsiniz:

Akçakoca Sarı Fındığı 

Fındık Kreması Nasıl Yapılır?

Bloga dön