Fındık Ezmesi Tarifi

Fındık Ezmesi Tarifi

Fındık, içeriği bakımından oldukça sağlıklı bir o kadar da lezzetli bir besindir. E vitamini, B6 vitamini gibi vücudumuz için çok faydalı olan sinir sistemimizi ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren vitaminler ile zengindir. Kasları güçlendirir, kolesterolü düşürür, kabızlığı önler diyabeti önleyici bir sürü özellikleri vardır. Uzmanlar tarafından hayatımızın bir parçası olması önerilen fındığı tüketmek de işte bu yüzden önemlidir. Fındık birçok faydaya sahipken bir o kadar da lezzetlidir. Gerek kendi başına gerekse tariflerde oldukça lezzetli bir ürün olan fındığın farklı halleri de mevcuttur. Fındık işlenerek un, yağ, ezme haline de gelip günümüzde tüketilir hale gelmiştir. Özellikle fındık ezmesi uzun bir süredir popüler bir kahvaltılık haline gelmiştir. Hem kahvaltılık olarak tüketebileceğiniz hem de tariflerde kullanabileceğiniz Akçakoca’nın fındıklarıyla hazırlanan Fındık Dalı fındık ezmelerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Üstelik hem şekerli hem de şekersiz çeşitleri de mevcuttur. Fındık Dalı şekerli fındık ezmesinde %80 fındık %20 pancar şekeri bulunmaktadır. Fındık Dalı şekersiz fındık ezmesi ise %100 fındık ezmesinden oluşmaktadır. Tüm ürünler katkısız ve koruyucusuzdur. Aynı zamanda glutensiz olan Fındık Dalı fındık ezmesini gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Fındık ezmesi haricinde fındık kreması da vardır. Fındık kreması ve fındık ezmesi arasında kıvam ve içerik farkı vardır. Fındık ezmesinin içeriği daha doğal olup ham maddesi olan fındık, fındık kremasına göre daha yoğun ve iri parçacıklıdır. Fındık kreması da fındık ezmesi de lezzetli kahvaltılıklar olup aynı amaca hizmet edebilir.
Fındık ezmesi tarifi oldukça basittir. Evde sizler de belli aşamaları takip ederek fındık ezmesi yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey bir rondo olacaktır. O zaman detaylarına birlikte bakalım.

Evde Fındık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Evde fındık ezmesi nasıl yapılır sorusunun cevabı oldukça basittir. Önemli olan detay ise fındık ezmesini nasıl yapmak istediğinizdir. Şekerli fındık ezmesi mi yoksa şekersiz fındık ezmesi mi yapmak istiyorsunuz? İkisinin de aşamaları aynıdır sadece malzemeleri farklıdır.

Eğer şekerli fındık ezmesi yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan malzemeler:

-Fındık

-Pudra şekeri

-Vanilya (isteğe bağlı)

Öncelikle fındıkları kavurma işlemi ile işe başlamalısınız. Fındıkları kavururken etrafa güzel bir koku yayılacaktır. Kavrulmuş fındığın mis gibi kokusu aldıktan sonra hemen altını kapatın. Çok fazla kavrulursa fındıklar yanabilir. Fındıklarınız yanarsa da fındık ezmeniz acı olabilir! Kavurma aşamasında biraz dikkatli olmanız gerekmektedir.

Fındıklar kavrulduktan sonra rondoya, kavrulan fındıklar ile birlikte pudra şekeri ve dilerseniz vanilya birlikte konulur. Rondoyu ara ara durdurup bir kaşık yardımıyla karıştırarak bu işlemi sürdürün. Bu sayede tüm malzemeler homojen bir şekilde karışmış olacak. Fındıklar iyice parçalanıp yağı çıkmış bir hale geldiğinde fındık ezmeniz hazır olmuş demektir. Fakat bu aşamada çok fazla rondodan geçirmemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde fındık parçacıkları fazlasıyla küçülebilir ve krema kıvamını alabilir.

Eğer şekersiz bir fındık ezmesi yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan malzemeler:
-Fındık

-Tatlandırmak için bal veya dilediğiniz şekersiz bir tatlandırıcı

Şekersiz fındık ezmesinin yapımı da şekerli fındık ezmesi yapımı ile aynıdır. Öncelikle fındıklarınızı kavurmak ile başlayın. Yine dikkatli bir şekilde kavurun ki fındık ezmeniz acı olmasın. İçerisinde şeker, vanilya gibi malzemeler de girmeyeceği için bu sefer iki kat dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Kavrulan fındıkları kenara alın ve rondoya ekleyin. Bir kaç dakika rondodan fındıkları geçirin. Bu esnada fındığın kıvam alması yağının çıkması şekerli fındık ezmesine göre bir tık daha uzun sürebilir. Rondoyu dinlendire dinlendire kıvam alana kadar fındıkları rondodan geçirin. Ara ara kaşıkla karıştırın. Kıvam alınca üzerine bal ve şekersiz tatlandırıcıyı ilave edin. Tekrardan homojen bir şekilde karışması için rondo işlemini tekrarlayın. Krema kıvamına gelince şekersiz fıstık ezmeniz hazır olmuş demektir. Yine parçalı olmasını isterseniz şekerli fındık ezmesindeki gibi sonradan fındık ekleyip ufak parçalar haline gelene kadar rondodan çektirebilirsiniz.

Eğer tercihiniz tamamen %100 fındıktan oluşan bir fındık ezmesi ile ihtiyacınız olan tek şey fındıktır. Fındıkları aynı kavurma ve rondo aşamasından geçirerek yağı üste çıkıp homojen bir şekilde karışana kadar rondodan geçirin. %100 fındık ezmeniz hazır!

Fındık Dalı, Akçakoca’nın lezzetli fındıkları ile katkısız, koruyucusuz hazırlanan fındık ezmeleri ile sizleri zahmete sokmadan bir tıkla lezzetli fındık ezmelerini sizlere ulaştırıyor. Tüm Fındık Dalı ürünlerini incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Fındık Ezmesi Kaç Kalori?

Fındık ezmesi oldukça kalorilidir. Fındığın içerisinde bol miktarda yağ bulunmaktadır. Bu da kalorili bir besin olmasına neden olmaktadır. Kalorili ve bir o kadar faydalı olan fındık ezmesi kaç kalori sorusunun cevabını yanıtlayalım:
1 porsiyon 60 gr fındık ezmesinde 391 kalori bulunmaktadır.

1 çorba kaşığı 11 gr fındık ezmesinde 72 kalori bulunmaktadır.

1 çorba kaşığı çok tepeleme yani 15’a yakın fındık ezmesinde 98 kalori bulunmaktadır.

1 tatlı kaşığı 5 gr fındık ezmesinde 33 kalori bulunmaktadır.

1 çay kaşığı 3 gr tepeleme fındık ezmesinde 20 kalori bulunmaktadır.

200 ml’lik 1 su bardağı fındık ezmesinde 978 kalori bulunmaktadır.

 

Fındık Ezmesi Faydaları Nelerdir?

Fındık tam bir sağlık deposudur. İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Sinir sistemi, bağışıklık sistemi, diyabet, kalp sağlığı vb. birçok noktada oldukça faydalıdır. Fındık ezmesi de fındıktan yapılan bir ürün olduğu için fındık ezmesi de aynı şekilde faydalıdır. Tam bir enerji deposudur. İçerisinde bol miktarda protein ve lif vardır. Tokluk hissini de artırır. Kas onarımı ve yapımına da yardımcı olan fındık sporcular için de harika bir besindir. Şekerli ve şekersiz alternatifleri olan fındık ezmesi herkesin için lezzetli bir atıştırmalık olabilir. Özellikle sağlıklı beslenen veya diyet yapan bir bireyseniz şekersiz fındık ezmesi ile kendinize lezzetli atıştırmalıklar hazırlayabilir ve uzun süre tok kalabilirsiniz.

Fındık ezmesi demir, çinko, folik asit, bakır, E vitamini, K vitamini, C vitamini, lif, sodyum, kalsiyum gibi oldukça faydalı mineraller ve vitaminlere sahiptir. Kabızlığı önleyici özelliği ile bağırsak sağlığınızı da korur.

Fındık Ezmesi Kilo Aldırır Mı?

Özellikle kahvaltılık olarak bolca tüketilen fındık ezmesi sağlıklı beslenenler veya diyet yapan kişiler için tüketimi soru işareti yaratabilir. Fındık oldukça yağlı bir besindir ve 1 su bardağı fındık da 1000 kaloriye yakındır. İşin içerisinde şeker gibi ilaveler de girince tüketimi daha da soru işareti yaratabilir. Porsiyon kontrolü yaparak şekerli fındık ezmesi de şekersiz fındık ezmesi de tüketilebilir. Kilo vermeyi hedefleyen biriyseniz şekersiz fındık ezmesini tercih edebilirsiniz. Hatta diyet yaparken şekersiz fındık ezmesi tokluk sürenizi bile artırabilir. Fındık içerisinde bulunan lif ve protein sayesinde oldukça tok tutan bir besindir. Fındık ezmesi de aynı şekilde tokluk hissini artırır. Önemli olan ne kadar sıklıkta ve ne kadar tüketildiğidir. Eğer porsiyon kontrolü yapmazsanız ve çok sıklıkla tüketirseniz fındık ezmesi kilo aldırır. Bu yüzden tüketirken ölçülü tüketmelisiniz.

Bloga dön