Fındığın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Fındığın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Fındığın faydaları nelerdir sorusunun cevabı saymakla bitmez. Öncelikle tam bir sağlık deposu olan fındıkta E vitamini bulunmaktadır. E vitamini bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde oldukça etkilidir. Cilt sağlığı, hormonal sağlık ve göz sağlığı gibi konularda da önemli boyutta görevlere sahiptir. Fındık içerisinde bulunan E vitamini ile bağışıklığımızın güçlenmesine yardımcı olur göz sağlığımızı, cilt sağlığımızı ve hormonal sağlığımızı da olumlu yönde etkiler. Sadece E vitamini değil; protein, karbonhidrat, antioksidanlar, kalsiyum, çinko, potasyum, demir, manganez ve daha birçok vitamine sahip olan fındık diyabet riskini de azaltır. Kanserden korur, mutluluk hormonu salgılatır ve beyin sağlığımız için de fındık oldukça faydalıdır. Bol miktarda lif de içeren fındık sağlığa faydaları dışında da oldukça lezzetli bir besindir. Özellikle fındık çiğ tüketildiği zaman içerdiği vitamin ve minerallerden daha fazla faydalanılmaktadır.

Fındık gelişen teknoloji ile daha efektif de kullanılmaya başlamıştır. Fındıktan un ve yağ elde edilmeye başlanmıştır. Fındık unu, beyaz unun kullanıldığı her tarifte kullanılabilir. Kalp dostu, vitamin ve mineral deposu, lif kaynağı fındık unu ile daha sağlıklı yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Ayrıca fındık unu B vitamini eksikliği yaşayan kişiler için de oldukça faydalıdır. B vitamini eksikliği kas krampları, kas ağrıları, kas gerginlikleri vb. şekilde kendini gösterir. Fındık unu da B vitamini eksikliğinin getirdiği bu olumsuz durumları engelleyici özelliğe sahiptir. Ayrıca fındığın bitkisel bir protein olduğunu unutmamak lazım. Fındık unu ile protein alımınızı da artırabilirsiniz.

Fındık yağı faydaları da oldukça fazladır. Fındık yağı, kavrulmuş fındıklardan soğuk sıkım yöntemleri ile elde edilmektedir. Fındık yağını birçok tarifte kullanabilir ve tüketebilirsiniz. Sadece yiyecek için değil ayrıca kozmetik sektörü için de fındık yağı olmazsa olmazdır. Fındık yağının faydaları arasında ilk sırada cilt sağlığı gelmektedir. Kolajen üretimini artıran fındık yağı, cildi nemlendirir ve cildi sıkılaştırır. Fındığın faydaları arasında olan yaşlanmayı geciktirme özelliğini fındık yağında da görebiliriz. Fındık yağı cilt üzerindeki çizgi görünümün azalmasına yardımcı olur. Fındık yağının faydalarından bir diğeri de güneşe karşı koruma sağlamasıdır.

 

Çiğ Fındığın Faydaları Nelerdir?

Tok tutmaya yardımcı, özellikle sağlıklı beslenmek isteyenlere uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilen çiğ fındık sağlığımıza etkileri oldukça fazladır. Çiğ fındık faydalarından ilki de içerdiği yüksek yağ, protein ve lif sayesinde tokluk hissini artırmasıdır. İçerisinde bulunan yağlar vücudumuz için yararlı olan yağlardır. Çiğ fındık içerisindeki yağ sayesinde vücuttaki kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü ise yükseltir. Çiğ fındıkta bulunan lifler de bağırsak sağlığımızın düzenlenmesine yardımcı olur. Kabızlık problemi gibi problemleri ortadan kaldır. B6 vitamini açısından zengin olan çiğ fındık, sinir sistemimiz için oldukça faydalıdır. Sinirlerimizin sağlam olmasına yardımcı olur. Uzmanların araştırmaları sonucu kalp krizini önlediği de ortaya çıkmıştır. Çiğ fındık ayrıca bir magnezyum deposudur. Yüksek derecede magnezyum kas gücünü artırmaya yardımcıdır. Özellikle kalp kaslarına da iyi gelen magnezyum, kalp ritminin bozulmasını da engellemektedir.

Çiğ fındık aynı zamanda çok fazla antioksidan içerir. Kavrulmuş fındık ile aralarındaki en büyük fark budur. Kavrulmamış çiğ fındık, kavrulmuş fındığa oranla çok daha fazla antioksidan içermektedir. Bu yüzden uzmanlar özellikle çiğ fındığın tüketilmesini tavsiye ederler. Antioksidanlarda yaşlanmamızı önler. Cildin daha sağlıklı görünmesine yardımcı olan antioksidanlar, çiğ fındıkta da fazlasıyla bulunmaktadır.

Kavrulmuş Fındığın Faydaları Nelerdir?

Uzmanlar fındığı özellikle çiğ olarak tüketmeyi önerse de kavrulmuş fındığın faydaları da vardır. Fındık kavrulduğu zaman ekstra özellikleri de ortaya çıkar. Kavrulmuş fındığın içerisinde fazlasıyla posa, omega-3 yağı, folik asit ve kolesterol düşürücü özelliğiyle bilinen stefol bulunmaktadır. Kavrulmuş fındık düzenli tüketildiği zaman kan akışı sağlamaktadır. Düzenli kan akışı da bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması demektedir. Kavrulmuş fındık sayesinde hastalıklardan da korunmuş oluruz. Öte yandan kabızlık gibi problemleri olan kişiler için de olmazsa olmazdır. Lifli yapısı sayesinde kavrulmuş fındık bağırsak problemleri yaşayan kişiler için de oldukça faydalıdır. Siz de sağlık için ve lezet için taze kavrulmuş fındığa tek tıkla buradan ulaşabilirsiniz.

Fındığın İçindeki Vitaminler

Fındığın içindeki vitaminleri sıralayacak olursak; protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri barındırır. Mineraller bakımından da; kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleri barındırır. Sağlığımız için bir hazine olan fındık birçok yararlı vitamin ve minerallere sahip olmasıyla bizi birçok hastalıktan korur. Düzenli olarak tüketildiğinde faydaları görmek mümkündür. Siz de sağlık deposu fındığı yeme rutininize eklemek istiyorsanız Fındık Dalı’nın taze ürünlerini satın alabilirsiniz. Unutmayın ki fındık içerisinde bulunan vitamin ve mineraller ile kalbinizi korur, bağışıklığınızı güçlendirir.
100 gram fındığın besin değerlerini inceleyelim:

  • 16.7 gram karbonhidrat
  • 14.95 gram protein
  • 60.75 gram yağ
  • 9.7 gram lif
  • 690 gram potasyum
  • 114 mg kalsiyum
  • 4.7 demir
  • 6.3 mg C vitamini
  • 20 iu A vitamini

Bir avuç fındıkta insan vücudunun ihtiyacı olan yağ bulunmaktadır. Bir avuç fındık ortalama 24 grama denk gelmektedir ve 151 kaloridir. Yağ bakımından zengin olan fındık protein ve karbonhidrat olarak da oldukça zengindir. Bunların yanı sıra fındık lifli bir gıda olmasıyla da öne çıkıyor. Lifli gıdalar bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir.

 

Kanser Riskine Karşı Fındık Tüketin

Bağışıklık sistemini güçlendiren fındık içerdiği oldukça faydalı vitamin ve minerallere sahiptir. Hastalıkları önleyici etkisi olan fındığın kanser riskine karşı da önleyici bir özelliği vardır. Özellikle E vitamini kansere karşı büyük koruyucudur. Fındık da E vitamini deposudur. Fındık polifonellere sahiptir. Polifenoller de kanserin beslenmesini engeller. Uzmanlar bir avuç fındığın kansere karşı büyük bir koruyucu etkisi olduğunu söylemektedir. Düzenli olarak tüketirseniz fındığın birçok faydası vardır. Ortalama 25-30 gr arası tüketilmesi tavsiye edilen fındığın mucizevi faydaları ile kanser riskini önleyebilirsiniz. Doğru beslenme birçok hastalığı engelleyen bir numaralı silahtır. Siz de fındık gibi sağlıklı tercihlerde bulunarak kanser gibi tehlikeli hastalıklara savaş açabilirsiniz. Vücudunuza giren besinlere dikkat ederek kanseri önlemek, kansere yakalanmamak mümkündür. Fındık da bu besinler arasında önde gelenlerden bir tanesidir. Siz de lezzetli fındıklar tüketmek istiyorsanız Fındık Dalı ile bir tıkla lezzetli ve sağlık deposu fındıklara ulaşabilirsiniz. Sipariş vermek ve tüm ürün çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Fazla Fındık Tüketmek Zararlı Mıdır?


Fazla fındık tüketmek zararlı değildir fakat fındık içerisinde oldukça fazla yağ bulundurmaktadır. Bu yağlar yararlı olsa bile fazla tükettiğimizde kilo alımına sebep olabilir. Bu yüzden porsiyon miktarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Sağlıklı beslenmek demek aynı zamanda dengeli beslenmek demektir. Sağlıklı beslenirken fındık gibi faydalı besinleri tercih etmeniz gerekir fakat dengeli tüketmediğimizde kilo problemlerine sebebiyet gösterir. Fazla kilo artışı ileri boyutlarda obeziteye neden olmaktadır. Porsiyona dikkat ederek ederek fındık tüketmeniz tavsiye edilmektedir.
Ayrıca uzmanlar yüksek tansiyon hastalarının çok fazla tüketmemesi gerektiğini söylemektedir. Fazla fındık tüketmek mide bulantısı, ishal gibi durumlar da yaratabilir.

Bloga dön