Evde Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Evde Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek birçok kişinin sevdiği tadı oldukça lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı bir meyvedir. Özellikle tatlılara fazlasıyla yakışan çilek, kahvaltılık olarak da reçel formunda karşımıza çıkmaktadır. Evde çilek reçeli nasıl yapılır, çok zor mu diye kafanızda soru işaretleri varsa eğer evde çilek reçeli yapımı zor değildir fakat dikkat edilmesi noktaları vardır.

Ürün Linki : https://www.findikdali.com.tr/collections/yoresel-urunler/products/organik-dag-cilegi-receli-375-gr

Evde çilek reçeli yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler:

-Çilek

-Şeker

-Limon suyu

Evde çilek reçeli yapmanın püf noktası hazırlığın geceden yapılmasıdır. Öncelikle çilekleri çok iyi bir şekilde yıkayın. Daha sonrasında geceden üzerine şekeri koyun ve sabaha kadar bekletin. Ertesi gün tencereyi ocağa alın ve çilekle şekeri kaynatmaya başlayın. İkinci püf noktası ise orta ateşte pişmesi ve pişerken üstünde oluşan köpükleri kaşık yardımıyla almanızdır. 45 dakika boyunca orta ateşte çilek ve şekeri kaynattıktan sonra ocaktan almaya yakın üzerine limon suyunu ekleyin. Ardından altını kapatın. Sıcak haliyle kavanozlara hazır olan reçelinizi koyun ve sıkıca ağzını kapatın. Soğuduktan sonra çilek reçelini tüketebilirsiniz. 

Bir gece önceden şeker ile çilekleri bekletmek lezzetli bir çilek reçelinin bir numaralı püf noktasıdır. İkinci püf nokta ise yapılışında bahsettiğimiz gibi çilekleri şeker ile ocakta kaynarken üzerindeki köpükleri toplamaktır. Bu sayede reçel şekerlenmeyecektir. Üçüncü püf nokta ise ocakta reçel kaynarken tencerenin kapağını kapatmamanızdır. Eğer tencere kapağını kapatırsanız reçeliniz kararabilir. Dördüncü püf noktası ise reçeli sıcak sıcak kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatıp ters çevirmektir. Böylece çilek reçeli daha uzun ömürlü olacaktır. Siz de bu adımları uygulayarak çilek reçelini kolayca yapabilirsiniz.

Doğal Çilek Reçeli Tarifi?

Doğal meyve şekeri ile çilek reçeli yapmak oldukça kolaydır. Birçok alternatifi de vardır. %100 doğal çilek reçeli yapmak istiyorsanız eğer ihtiyacını olan malzemeler:

-Çilek

-Limon suyu

-Chia tohumu(kıvam almasına yardımcı olmak için)

Çilekleri istediğiniz şekilde doğrayın ve ocağa alın. Orta ateşte kaynatmaya başlayın. Bu aşamada çileklerin dağılmaması için çok fazla karıştırmamaya özen gösterin. Kaynamaya başladıktan sonra yine kapanmaya yakın limon suyu ekleyin. En son chia tohumunu da ekledikten sonra altını kapatabilirsiniz. Sıcakken kavanozlara paylaştırın ve sıkıca ağzını kapatın. Şekersiz doğal çilek reçeli tarifi işte bu kadar kolay. Fındık Dalı’nın hiçbir koruyucu madde içermeyen %100 çilekten elde edilen ev yapımı dağ çileği reçelini satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir başka farklı yöntem olarak da bal ilave edebilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler:

-Çilek

-Limon suyu

-Bal

Çilekleri kaynatmak için ocağa alın. Tüm diğer tariflerdeki gibi orta ateşte kaynatın. Kaynamaya yakın limon suyunu ekleyin ve ardından ocağın altını kapatın. Balın ısıyla temas etmemesi için ocağın altını kapattıktan sonra bal ilave edebilirsiniz. Ne kadar tatlı olmasını istiyorsanız o kadar bal ekleyebilirsiniz. Ardından kavanozlama işlemini yapıp sıkıca ağzını kapattıktan sonra ters çevirip soğumasını bekleyin. Bal yerine elma suyu da kullanabilirsiniz.

Bir başka doğal çilek reçeli tarifi ise vanilya ile yapılmaktadır. İhtiyacınız olan malzemeler:

-Çilek

-Su

-Limon suyu

-Vanilya

Çilekleri yıkadıktan sonra tencereye alın ve üstüne 1 paket vanilya ekleyin. Ardından su ilave ederek kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kapanmaya yakın limon suyunu ilave edin. Sıcak sıcak kavanozlara alın ve doğal çilek reçeliniz hazır.

Bekletmeden Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek reçeli bir gece önceden bekletmeden de yapılabilir. Bekletmeden çilek reçeli nasıl yapılır sorusunun cevabına hızlıca geçelim. Öncelikle çilekleri iyice yıkayın ve saplarından ayırın. Daha sonrasında ocağa alın ve kısık ateşte çilekler kendi suyunu salana kadar kaynatın. Bu noktada kontrollü gitmeniz gerekmektedir. Kaynamaya başlayınca orta ateşe alın ve bir süre daha bu şekilde kaynatın. Üzeri köpüklendiğinde üzerinden köpüklerini ayırmayı unutmayın. Ortalama 7-8 dakika orta ateşte kaynadıktan sonra üzerine şeker ilave edin ve kaynatmaya devam edin. Altı kapanmaya yakın limon suyu veya limon tuzu ekleyin ve altını kapatın. Reçeli iyice soğutup dinlendirdikten sonra kavanozlara alın ve iyice ağzını sıkın. Bekletmeden çilek reçeli yapmak işte bu kadar kolay.

Çilek Reçeli Ne Kadar Kaynatılır?

Çilek reçeli ortalama 45 dakika boyunca orta ateşte kaynatılır. Çilekten çileğe de bazen farklılık gösterebilir. Bazı çilekler daha yumuşak ise hızlıca kaynamaya başlar. Bazı çilekler daha sert olunca kaynama süresi de artabilir. Fakat ortalama çilek reçeli yapımı 45 dakika sürmektedir.

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

1 çay kaşığı 3 gr çilek reçelinde 6 kalori bulunmaktadır.

1 tatlı kaşığı 5 gr çilek reçelinde 11 kalori bulunmaktadır.

1 çorba kaşığı 10 gr çilek reçelinde 22 kalori bulunmaktadır.

1 porsiyon 50 gr çilek reçelinde ise 107 kalori bulunmaktadır.

100 gram çilek reçelinde 214 kalori bulunmaktadır.

Çilek Reçeli Faydaları

Çilek oldukça faydalı bir meyvedir. Çilek reçeli, kansere karşı oldukça faydalıdır. Alzheimer riskini azaltır, kalp ve damar sağlığını korur. Çilekte bol miktarda da antioksidan vardır. Sahip olduğu antioksidanlar sayesinde de çilek reçeli yaşlanmaya karşı da önleyicidir. Vücut direncini artırır. Enerji deposudur. Ağız ve diş sağlığında da oldukça faydalıdır.

Bloga dön