Fındık, içerdiği besinler ve yüksek kaliteli değerleri ile günlük tüketilmesi önerilen, diyette sıklıkla tavsiye edilen bir besindir. Fındığın birçok çeşidi bulunmaktadır; kabuklu, çiğ, kavrulmuş,.. Tüm fındık çeşitlerinin kalorisi türlerine göre değişmekte, diyetlerde ve beslenme programlarında ise çeşitler kalori ve besin değerlerine göre değişmektedir.
Fındık Besin Değerleri
Fındık Besin değerleri 100 gram üzerinden hesaplanmaktadır. 100 gram fındıkta yer alan besin değerleri aşağıdaki gibidir
- Kalori (kcal): 628,
- Toplam yağ 61 g
Doymuş Yağ 4,5 g
- Kolesterol 0 mg
- Sodyum 0 mg
- Potasyum 680 mg
- Karbonhidrat 17 g
Diyet Lifi 10 g
Şeker 4,3 g
- Protein 15 g
- C Vitamini 6,3 mg
- Kalsiyum 114 mg
- Demir 4,7 mg
- D Vitamini 0 IU
- B6 Vitamini 0,6 mg
- Kobalamin 0 µg
- Magnezyum 163 mg
Bir avuç fındık yaklaşık olarak ortalama 24 grama denk gelmektedir ve 151 kalori içermektedir. Diyet listelerinde genellikle ara öğünlerde, kahvaltılarda yağ ve karbonhidrat olarak diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Sağlıklı yağ ve karbonhidrattan oluşan fındığın bir avuç miktarındaki besin değerleri;
- Karbonhidrat: 4.01 g
- Protein: 3.59 g
- Yağ: 14. 58 g
- Lif: 2.33 g
- Potasyum: 163.2 mg
- Kalsiyum: 27.36 mg
- A vitamini: 4.8 iu
- C vitamini: 1.51 mg
- Demir: 1, 13
Fındık Kilo Aldırır Mı ?
Ülkemizde bolca yetişen ve dünyanın dört bir yanına ihracatının yoğun olarak yapıldığı fındık diyet listelerinin olmazsa olmazı arasında yer alıyor. Günlük alınması gereken sağlıklı karbonhidrat ve yağların tamamını içeren fındığın elbetteki fazlası kilo alımına neden olabilmektedir.
Fındık kilo aldırır mı, yağ yapar mı sorularının cevabı tüketilen ölçüsüne bağlı olarak değişmektedir. Karbonhidrat yoğun bir beslenme düzeniniz var ise elbetteki fındığın karbonhidrat değeri eklendikçe, yüksek yağ alımınız var ise fındığın içerdiği yağ diyet listenizdeki diğer yağlar ile ikame edilmedikçe kilo alımına neden olması kaçınılmaz olacaktır. Bunun dışında kararında ve ölçülü tüketilen fındık kilo alımına neden olmaktan ziyade sağlıklı beslenmenize katkı sağlayacaktır.
Kilo alma ve verme matematiği çok basittir. Günlük olarak yakılan kaloriden daha az kalori tüketmeniz halinde kilo verme gerçekleşir. Günlük kalori yakımından daha fazla kalori tüketmeniz halinde ise kilo alımı başlayacaktır. Fındığı beslenmenizde nasıl konumlandırdığınız ile ilgili olan diyet sürecinde ara öğünlerde yenilen bir avuç antioksidan etkisinden dolayı kilo kaybını hızlandırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre fındığın anti-obezite etkisi gösterdiği gözlemlenmiştir.
Kavrulmuş Fındık Kaç Kalori ?
Besinler çiğ, pişmiş, kavrulmuş gibi farklı formlarda tüketildiğinde farklı kaloriler ortaya çıkmaktadır. Dalından çiğ olarak koparılan fındık kuruyemiş olarak tüketilmek istendiğinde kavrulmaktadır. Kavrulan fındık ısı ise içeriğindeki yağı da açığa çıkarmaktadır.
1 avuç kavrulmuş fındık ortalama 263 kaloridir ve 3.84 gram karbonhidrat, 26.03 gram ise yağ içermektedir. Lif açısından zengin olan fındığın kavrulmuş halinde, bir avuçta yaklaşık 3 gram lif barındırması ise sağlıklı kuruyemiş olduğunu göstermektedir.
Kavrulmuş fındık düşük glisemik indekse sahiptir. Bu nedenle kan şekeri seviyesini dengeli tutmaya yardım eder. Hem sağlık açısından hem de diyetlerdeki ani acıkmanın önlenmesi açısından önemli bir besindir. Ara öğünlerde tüketilen kavrulmuş fındık uzun süre tok tutmaktadır.
Çiğ Fındık Kaç Kalori?
%80’i doğal yağdan oluşan çiğ fındık, fındığın en doğal halidir ve diyet listelerinde özellikle yer verilmektedir. Sağlıklı tatlıların, salataların, yemeklerin içeriğinde genellikle çiğ fındık tercih edilmektedir.
İçerdiği yağ nedeniyle özellikle kilo kontrolünde belirli bir ölçüde tüketilmesi gereken çiğ fındık 100 gramında 628 kalori, bir avucunda ise 151 kalori içermektedir. Kavrulmamış fındık kaç kalori sorusunun cevabı ise, çiğ fındığın kalori değeri ile eşit olmasıdır.
Kavrulmuş fındığa göre daha sağlıklı kabul edilen çiğ fındık; özellikle hurma ile ezilip top haline getirilerek diyetlerde sağlıklı ara öğünlerin hazırlanmasını sağlamaktadır.
Taze Fındık Kaç Kalori?
Halk arasında taze fındık olarak bilinen fındık çeşidi, içinde bulunan sezonda hasat edilmiş ve kavrulmadan çiğ olarak tüketilmeye hazır fındıktır. Her mevsimde tezgahlarda bulunan fındığın en taze hali Ağustos ayında yeni hasat zamanında bulunmaktadır. Ağustos sonu, Eylül başında hasat edilerek hemen satışa başlanılan fındık yılın en taze fındığı olmaktadır.
Taze fındık kalori değeri çiğ fındık ile aynı değerlerdedir. 100 gramında 628 kalori bulunmaktadır. Beslenme diyet listenizde bir avuç taze fındık yer alıyorsa bu da 151 kalori alımınıza denk gelmektedir.
Taze fındık, kavrulduğunda besin değeri değişecektir. Bu nedenle kavrulmuş taze fındık tüketirken kavrulmuş fındık besin değerlerini baz almanız gerekmektedir.
Diyette Neden Fındık Tüketmeliyiz? Fındık Yerine Ne Kullanılabilir?
Diyetlerde fındık tüketmemizin nedeni, besin değerleri açısından faydalı olmasıdır. %80’i doymamış yağdan oluşan fındığın metabolizma, yağ yakımı ve anti-obezite etkileri bulunmaktadır. Lif ve protein açısından zengin besin değerlerine sahip olan fındığın yerine, fındık bulunamadığı durumlarda benzer besin değerlerine sahip kuruyemişler ile ikame edilebilmektedir.
Ceviz, badem, yer fıstığı, antep fıstığı da doymamış yağ, lif ve protein açısından zengin oldukları için fındık ile ikame edilebilmektedir. Fakat diyet listenizde fındık bulunuyorsa, makro ve mikro besin değerleri nedeniyle fındık tüketimine özen göstermelisiniz.
Çiğ Fındık Nasıl Kavrulur?
Eğer evinizde çiğ fındık bulunuyorsa ve kavrulmuş fındık tüketmeniz gerekiyorsa, evde kavrulmuş fındık yapmanız mümkün.
Çiğ fındıkları kavurmaya başlamadan önce kabuklarını ayırmanız gerekmektedir. Kabukları ayıklanmış çiğ fındığı bir fırın tepsisine dizerek 5 dakika boyunca 150 derece sıcaklıkta pişirebilirsiniz. Frın tepsilerine pişirme kağıdı koymanız fındığın yapışmasını önleyecektir.
Kavrulan fındıklar pembeleşmeye başladığında fırından çıkarıp bir süre soğumasını bekleyin. Avucunuzda birbirine sürterek tozlarından arındırabilirsiniz.
Çiğ fındığı kavurmanın diğer yöntemi de yapışmaz bir tavada ocak üstünde kavurmaktır. Tavada fındık kavurma işleminde tahta bir kaşık yardımıyla fındıkları karıştırmanız eşit derecede kavrulmasına ve tavaya yapışmamasına yardımcı olacaktır. Kavrulan fındığın bir miktar yağ bırakacağını unutmamalısınız. Tavada pembeleşmeye başlayan fındıklar kavrulduğunun habercisidir. Pembeleşen fındıkları soğumaya bırakıp avucunuzda sürterek tozlarından ayırıp tüketebilirsiniz.
Fındık Nasıl Saklanır?
Fındıklar, kuruyemiş oldukları için uzun süre muhafaza edilebilme özelliğine sahiptir. Kavrulmuş veya çiğ fındıkları uygun koşullarda aylarca muhafaza edebilirsiniz.
Kabuklu fındık, kabuğunun koruması nedeniyle neredeyse 2 yıl boyunca saklanabilmektedir. Kabuklu fındıkları 0-2 derece sıcaklıkta ve %60 nemli ortamda muhafaza edebilirsiniz.
İç fındığın saklanma koşulları kabuklu fındığa göre biraz daha zordur. 6 ay boyunca iç fındıkları muhafaza edebilmek için vakumlu torbalarda veya saklama kaplarında saklayabilirsiniz. 6 ay sonunda iç fındıklarda kararma meydana gelebilmektedir. Bu nedenle eğer kabuklu fındık tüketmiyorsanız fındıkları taze olarak alıp kısa süre içinde tüketmenizi tavsiye ederiz.