Akçakoca Sarı Fındığı

Akçakoca Sarı Fındığı

İklim koşulları, yüksekliği ve zengin toprakları ile fındık yetiştiriciliği açısından dünyanın önemli konumları arasında bulunan ülkemizde birçok fındık çeşidi yetiştirilmektedir. Bu fındık çeşitleri; yuvarlak fındık, sivri fındık ve badem fındık olarak üç gruba ayrılmaktadır.

 

2015 yılında çalışmaları başlanan Akçakoca Sarı Fındığı, 2019 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescillendi. Diğer fındıklardan daha farklı besin ve asit değerlerine sahip olan Akçakoca Sarı Fındığı, Akçakoca ilinin temsili ve önemli tarım ürünleri arasında yer alıyor.

Akçakoca Sarı Fındığının Besin Değerleri

Akçakoca sarı fındığı içerdiği yağ, oleik asit ve linoleik asit miktarları açısından zengin bir fındık türüdür. Özellikle içerdiği linoleik asit miktarı, Giresun fındığına kıyasla oldukça fazladır.

 

Akçakoca Sarı Fındığı’nın yağ oranı 48,08 ile 63,46 arasındadır. Oleik asidi 81,70 ile 83,57, linoleik asidi ise 7,32 ile 9,57 aralığındadır. Akçakoca Sarı Fındığı’nın Türkiye’de yetişen fındıklara oranı yağ oranı daha düşük olmasına rağmen içeriğindeki temel yağ asitleri daha yüksektir. Buna ek olarak, aspartik asit ve histidin asit miktarları açısından aminoasitlerinin de yüksek olduğu bilinmektedir.

 

Akçakoca Sarı Fındığı’nın iç kısmı fındığın yarısını oluşturmaktadır. Yenilen iç kısmın kuru maddesi açısından oldukça fazladır.

 

Akçakoca Sarı Fındığı’nın besin değerleri oranında %4,11-6,06 karbonhidrat, %48,08 - 63,46 oranında yağ, %11,21 - 15,22 oranında ise protein bulunmaktadır.

 

100 gr Akçakoca Sarı Fındığı’nda bulunan yağ asitleri;

  • Miristik Asit: 0,02-0,03 mg
  • Palmitik Asit: 5,57-6,07 mg
  • Palmitıleik Asit: 0,18-0,23 mg
  • Margarik Asit: 0,05 mg
  • Heptadesenoik Asit: 0,07-0,08 mg
  • Stearik Asit: 2,31-2,46 mg
  • Oleik Asit: 81,37-83,57 mg
  • Linoleik Asit: 7,32-9,57 mg
  • Areşidik Asit: 0,10-0,11 mg
  • Gadeloik Asit: 0,14-0,16 mg
  • Beherik Asit: 0,02 mg
  • Lignoserik Asit: 0,01 mg

 

Akçakoca Sarı Fındığı’nın tadını ve aromasını içeriğindeki aminoasitler oluşturmaktadır.

100 gr Akçakoca Sarı Fındığı’nda bulunan aminoasitler;

  • Alanin: 320-586 mg
  • Aspartik Asit: 2292-3106 mg
  • Glutamik Asit: 3195-4414 mg
  • Trozin: 210-223 mg
  • Glisin: 279-353 mg
  • Serin: 324-351 mg
  • Prolin: 266-436 mg
  • Arjinin: 218-800 mg
  • Metionin: 44-130 mg
  • Vailin: 311-518 mg
  • Lösin: 504-536 mg
  • İsölösin: 217-379 mg
  • Treönin: 119-197 mg
  • Lizin: 459-472 mg
  • Histidin: 140-689 mg
  • Fenialinin: 308-512 mg

 

Akçakoca Sarı Fındığının Tadı Nasıl?

Akçakoca Sarı Fındığı, içerdiği aminoasitler nedeniyle aromatik ve lezzetli bir tada sahiptir. Sarı rengi çok belirgin olan Akçakoca Sarı Fındığı özellikle fındık şuruplarında, salatalardaki soslar için kullanılan fındık yağlarında tercih edilebilir.

 

Akçakoca Sarı Fındığı Nerelerde Yetişir?

Akçakoca Sarı Fındığı, ülkemizde üç bölgede yetişmektedir. Güneyde Düzce’de, doğuda Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, batıda ise Sakarya’nın Kocaeli ilçesi ile sınırlanan Akçakoca ilçesinde yetişmektedir. Akçakoca ilçesinde yetişen sarı fındığa mincane de denilmektedir.

Akçakoca Sarı Fındığı Hangi İklimde Yetişir?

Akçakoca Sarı Fındığı, nemli iklimde yetişmektedir ve yıllık ortalama sıcaklığın 13-16 santigrat derece olması gerekmektedir. En düşük sıcaklığın -8 santigrat dereceyi, en yüksek sıcaklığın ise 37 santigrat dereceyi geçmemesi gerekmektedir.

Akçakoca Sarı Fındığı Ne Zaman Yetişir?

Akçakoca Sarı Fındığı’nın erkek çiçekleri sonbahar mevsiminde büyümeye başlar. Erken olgunlaşanlar Kasım ayında çiçeklenmeye başlarken geç olgunlaşanlar Mart hatta Nisan ortalarına kadar çiçeklenebilmektedir. Akçakoca Sarı Fındığı ağaçlarında tozlanma Kasım ayında başlar ve Şubat ayının sonuna kadar devam eder.

 

Ülkemizdeki fındık türlerinin hasadı gibi Akçakoca Sarı Fındığı da Sonbaharda çiçeklenmeye başlayarak yaz sonunda yemişlerini vermeye başlar.

Akçakoca Sarı Fındığı Nasıl Kullanılır?

Akçakoca Sarı Fındığı hem kuruyemiş olarak hem yağ olarak hem de tatlılarda, unlu mamüllerinde kullanılabilmektedir. Sarı rengi nedeniyle hem lezzetli hem de pasta süslerinde güzel görünen Akçakoca Sarı Fındığı, tatlıların ve helvaların vazgeçilmez lezzeti olarak kullanılmaktadır. Kekler, poğaçalar, kurabiyeler için aromatik bir malzemedir.

 

Salatalara lezzet vermesi ve besin değerleri açısından zengin olduğu için kullanılan bitkisel yağlar arasında Akçakoca Sarı Fındığı yağı da yer almaktadır. Hem az yağa sahip olması hem de yağ asitleri açısından zengin olması nedeniyle sağlıklı bir salata sosu olan Akçakoca Sarı Fındığı yağı, aromatik tadı ile salatalara biraz daha fazla fındık lezzeti eklemek için ideal bir yağdır.

 

Kahve şurupları için de Akçakoca Sarı Fındığı’nı tercih edebilirsiniz. Kahvelerinizde daha baskın fındık tadı almak istiyorsanız evde kahve yaparken bile Akçakoca Sarı Fındığı kullanabilirsiniz.

Az miktarda Akçakoca Sarı Fındığı’nı blenderdar geçirin ve yağını bırakmasını bekleyin. Hazenin altında kalan yağı posasından ayırın, kahveniz sıcakken ekleyin. Posa şeklinde kalan fındığı ise kakao ile karıştırıp biraz bal veya çikolata ile top haline getirip kahve yanı atıştırmalık topları olarak tüketebilirsiniz.

 

Göz atabilirsiniz : 

Akçakoca Melengücceği Tatlısı 

Fındık Unu Nasıl Yapılır?

Fındık Nasıl Kavrulur?

Bir Avuç Fındık Kaç Kalori?

Fındık Ezmesi Tarifi

Bloga dön